• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Gezondheid
  • Fokkerij
  • Melkwinning
  • Voer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • Kennispartners
      • Speerstra Feed Ingredients
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & Meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Terre Fermière (FR)
  • icon

“Grotere spreiding in broeigevoeligheid maiskuilen dit jaar” 

Mais 16 december 2022

Ondanks dat loonwerkers hun uiterste best hebben gedaan om mais zo goed mogelijk in de kuil te krijgen, lijkt de kans op broei komend stalseizoen groter dan anders. Een hoog drogestofgehalte en een hoog suikergehalte zijn factoren die de broeigevoeligheid aanzienlijk vergroten.

Hoe gevoelig is de maiskuil van 2022 voor broei?

Eurofins Agro biedt sinds vorig jaar bij maiskuilanalyses het kengetal broeigevoeligheid. Vrijwel alle monsters van de maiskuilen van dit jaar moeten nog binnenkomen. Maar Antoon Jacobs, productmanager Forage van de laboratoriumorganisatie, verwacht grote spreiding in de kwaliteit van snijmaiskuilen.

“Zuurstof in de kuil geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans.” 

Antoon Jacobs

“Er zijn regio’s waar het watertekort relatief klein was, maar ook regio’s waar de echt verdroogd is. Vooral de verdroogde mais is broeigevoelig. Het betekent een grover product, met meer celwanden. Daardoor is de dichtheid in de kuil lager. Er komt makkelijker zuurstof in de kuil. Dit geeft bacteriën en schimmels die broei veroorzaken extra kans. Ook is op veel percelen de kolfzetting minder geweest. Dit betekent meer suiker in de stengeldelen. Dit is een voedingsbron voor schimmels.” 

Niet alleen de dichtheid is bepalend 

Met een schuin oog wordt soms naar de loonwerker gekeken als een maiskuil last heeft van broei. ‘Niet goed aangereden’, is een regelmatig gestelde conclusie. Lang niet altijd terecht. Naast de dichtheid van de kuil hebben ook het eiwitgehalte, de pH, het zurenpatroon, (rest)suiker en het drogestofgehalte invloed op de kans op broei. Dit zijn dan ook de factoren die Eurofins gebruikt om de broeigevoeligheid van maiskuilen te bepalen.

Vier risico-klassen voor broeigevoeligheid

Eurofins drukt de broeigevoeligheid uit in vier risico-klassen: laag risico, enig risico, groot risico en zeer groot risico. “In het eerste jaar had veertig procent van de maiskuilen enig risico op broei en een derde van alle kuilen liep groot risico. Dit was hoger dan verwacht”, aldus Jacobs. 

Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Eurofins Agro


Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Benut nieuwe mais efficiënt
19 dec

Benut nieuwe mais efficiënt

Bert Boer zei zijn baan op en verkocht zijn huis: “Ik ben volledig voor het melkveebedrijf gegaan”
19 dec

Bert Boer zei zijn baan op en verkocht zijn huis: “Ik ben volledig voor het melkveebedrijf gegaan”

Melkprijs Milcobel december verder omlaag door de druk in de markt
18 dec

Melkprijs Milcobel december verder omlaag door de druk in de markt

Zit er nog toekomst in de melkveehouderij? 79% zegt van wel
18 dec

Zit er nog toekomst in de melkveehouderij? 79% zegt van wel

Inzichten van extensieve melkveebedrijven 
17 dec

Inzichten van extensieve melkveebedrijven 

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen mais

Benut nieuwe mais efficiënt

Benut nieuwe mais efficiënt

Save the date: Studievergaderingen voedergewassen en veehouderij 2026

Save the date: Studievergaderingen voedergewassen en veehouderij 2026

Vroege maïsoogst 2025: eerste inzichten uit het veld en de voederanalyse

Van onze partner KWS

Vroege maïsoogst 2025: eerste inzichten uit het veld en de voederanalyse

Footer

Onze vakpartners

Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Logo AHV Benelux
Speersta logo png

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contact
  • Inschrijven nieuwsbrief
  • Adverteren
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2025 Prosu BV | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Cookiebeleid

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Compost
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AgroVision
    • AHV Benelux
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Proxani
    • Speerstra
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • Terre Fermière (FR)