• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • De Heus Voeders
    • Corteva
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon
  • FR

Nieuwe mozzarellafabriek Milcobel plechtig van start

Bedrijfsnieuws 11 september 2014

 

Met een goed georchestreerde show en dito rondleiding van talrijke klanten, toeleveranciers, het eigen personeel en een aantal personaliteiten, nam de Milcobel-vestiging in Langemark haar tweede mozzarella-lijn officieel in gebruik. Eens de nieuwe installatie op volle toeren draait zal de coöperatie jaarlijks 50.000 ton pizzakaas produceren. Een verdubbeling van de capaciteit.

Met de afwerking van dit project is het industriële luik van het kaasplan van Milcobel nagenoeg afgewerkt. “Nu kan het echte werk beginnen”, stelde coöperatievoorzitter Guido Veys. Gelet op de omvang van de investering – naar verluidt zo’n 31 miljoen euro – en ingrijpende wijziging van de organisatie van de site in Langemark, heeft Veys het liever over ‘de nieuwe fabriek’, dan wel over ‘de tweede mozzarella-lijn’. Al in 2006 engageerde het bestuur van de coöperatie zich om zijn leden-melkveehouders ook na het quotumtijdperk toekomstperspectief te bieden. “Laat ons cheese solutions zoeken”, zei de voorzitter nog.

Ook ceo Eddy de Mûelenaere wees op de omvang van de investeringen die Milcobel de afgelopen jaren realiseerde. Op de diverse sites vroeger onderhoudsinvesteringen tussen 35 à 40 miljoen euro per jaar. In de drinksafdeling in Schoten werd 10 miljoen euro geïnvesteerd voor groeimelk voor China. Voor Ysco moet een capaciteitsuitbreiding voorzien worden; allicht een investering van nog eens 10 miljoen euro. En op de site in Kallo wil men de productie van melkpoeder centraliseren.

De bouw van de nieuwe installatie werd al in augustus 2012 gestart. De harde en vooral lange winter 2013 blokkeerde de bouwwerf echter meerdere weken. Site manager Geert De Duytschaever onderscheidde twee fasen: een eerste rond wei en een tweede rond kaas. “De weibewerking kon al in week 38 van 2013 opgestart worden”, zei de site manager. “De opstart van de kaasbereiding liet tot eind februari 2014 op zich wachten.”

Tijdens onze rondgang konden we constateren dat er hier en daar nog wat technische problemen waren. Tijdens zijn speech gaf Eddy de Mûelenaere overigens met zoveel woorden aan “dat de opstart niet vlekkeloos verlopen was.” Gelet op de goede prijs voor mozzarella dezer dagen vond de ceo het jammer dat de volle capaciteit vandaag nog niet beschikbaar was.

Hoe dan ook is de nieuwe lijn een prachtig staaltje van hoogtechnologisch kunnen. De uitdaging bestond erin de mozzarella onafhankelijk van de melk- en weibewerking te produceren; vertraging op de kaasbakken te vermijden; een stabiel eindproduct te bekomen met zo weinig mogelijk gezoute wei en, als klap op de vuurpijl, de mogelijkheid om ook in de toekomst de uurcapaciteit nog uit te kunnen breiden. “De competentie om dit alles te realiseren werd bovendien binnen eigen huis gezocht”, zei De Duytschaever terecht fier.

De nieuwe lijn heeft een capaciteit van 6 ton mozzarella per uur; genoeg voor een jaarcapaciteit van 30.000 ton. Met de realisatie van het project werden 30 nieuwe banen gecreëerd.

 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw
30 jan

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Nutrivice Consultancy Raf Nagels
30 jan

“Gezonde koeien zijn het belangrijkste, de rest komt dan vanzelf”

PODCAST | Kan kunstmest strooien nog wel uit?
27 jan

PODCAST | Blik op 2023: stikstofefficiëntie en plantversterking

Alrena
26 jan

Mest efficiënter uitrijden met het Alrena Section Control-systeem

Landbouwjaarprijzen in 2022 – eerste schattingen
26 jan

Eerste schatting van de landbouwjaarprijzen in 2022

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Nutrivice Consultancy Raf Nagels

“Gezonde koeien zijn het belangrijkste, de rest komt dan vanzelf”

Verminder risico op melkziekte: AHV introduceert StartLac Paste

Van onze partner AHV

Verminder het risico op melkziekte: AHV introduceert StartLac Paste!

Footer

Onze vakpartners

Corteva
Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Barenbrug
Logo AHV Benelux
  • Abonneren
  • Contactpagina
  • Inschrijven nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • FR
  • Compost
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Opslaan en accepteren