• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • De Heus Voeders
    • Corteva
    • ForFarmers
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon
  • FR

Tips voor de eerste snede

Grasland Inkuilen 13 april 2022

Tips voor de eerste snede

De basis van het melkveerantsoen bestaat uit ruwvoer. Ruwvoer kwaliteit is daarom van essentieel belang om de benutting door de koe te verhogen. De hoogste voederwaarde realiseer je in het voorjaar. Dus is de eerste snede erg belangrijk. Natuurlijk, je hebt niet alles in de hand. Het weer laat zich niet altijd voorspellen. Maar er zijn ook zaken die je wel in de hand hebt. En laten we eerlijk zijn: er valt altijd wel iets te verbeteren.

Alles begint met een plan

Wat is het aandeel snijmais in het winterrantsoen? Ga je een lasagnekuil maken? Kun je verschillende kuilen gecombineerd opvoeren zonder dat je broei verwacht?

Naarmate het aandeel snijmais hoger is, mag het eiwitniveau in de graskuil hoger zijn. In een rantsoen dat volledig uit graskuil bestaat, is een eiwitgehalte van ±15 procent ideaal. In een rantsoen dat voor de helft uit snijmais bestaat, past echter een eiwitgehalte van ±18 procent. Hierop kun je bemesting en maaimoment afstemmen.

Voldoende droog inkuilen

Voldoende droog inkuilen heeft een positief effect op de eiwitkwaliteit en eiwitbenutting in de koe. Het vermindert namelijk de afbraak van aminozuren naar ammoniak tijdens de conservering. Ook behoud je door droger in te kuilen meer suikers in het kuilgras waarop pens bacteriën prima groeien.

Een hoger droge stof gehalte betekent echter meer risico op broei bij uitkuilen omdat de kuil minder goed verdicht kan worden en minder zal conserveren. Er worden in droge kuilen namelijk minder zuren gevormd die gisten en schimmels remmen. In rantsoenen met een hoog aandeel snijmais ligt het ideale droge stof gehalte tussen de 35 en 45 procent. In 100 procent graskuil rantsoenen iets hoger tussen de 40-50 procent. Zorg hierbij voor voldoende lengte in de kuil zodat een voersnelheid van 1,5 tot 2,0 meter per week kan worden behaald om broei te voorkomen.

Maaimoment plannen

Om eiwit uit eigen gras zo goed mogelijk te benutten, is energie nodig. Pensbacteriën hebben namelijk zowel eiwit als energie nodig om microbieel eiwit te vormen, wat uiteindelijk als aminozuren in de darm opgenomen wordt. Suiker in het gras zorgt voor deze energie. Omdat suiker in het gras gevormd wordt onder invloed van zon, adviseren we om pas na twee zonnige dagen te gaan maaien. Bij koude nachten kun je perfect in de ochtend maaien, bij warme nachten bij voorkeur in de namiddag.

Bron: De Heus

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Crisis in de Franse biologische sector
2 jun

Crisis in de Franse biologische sector

Is mijn (agrarische) vinding een octrooi waard?
2 jun

Uitvindingen in 17 landen tegelijk met unitair octrooi beschermd

Netwerkmoment
1 jun

Netwerkmoment welbevinden landbouwers op 19 juni in Hasselt

Biologisch product bindt stikstof uit de lucht
1 jun

Boerenbond neemt juridische stappen tegen Stikstofakkoord

VLIF-steun
1 jun

VLIF-dossier indienen mogelijk via het e-loket

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen grasland

graslandwals

Golem graslandwals combineert meerdere bewerkingen in één

Biodiversiteit

16,7 miljoen voor landbouwers die in 2022 werkten aan meer biodiversiteit

SaMASZ levert schudder met ruim 11 meter werkbreedte

SaMASZ levert schudder met ruim 11 meter werkbreedte

Footer

Onze vakpartners

Corteva
Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Barenbrug
Logo AHV Benelux
forfarmers melkveebedrijf.be

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contactpagina
  • Inschrijven nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • ForFarmers
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • FR
  • Compost
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Opslaan en accepteren