Frank en Kristina beheren samen een biologisch melkveebedrijf met een focus op duurzame veeteelt. Hun kudde van ongeveer zestig koeien geniet van maximale weidegang, waarbij een modern beweidingssysteem wordt ingezet. “Wij werken met het ABC beweidingssysteem,” vertelt Frank.
“Dit systeem wordt vooral toegepast in Ierland en Nieuw-Zeeland. ABC wil zeggen dat we de dag opdelen in 3 blokken van 8 uur. Om de 8 uur gaan de koeien dan ook naar een andere weide. Het eerste blok start ‘s nachts om 2u en loopt tot 10u. Zo gaan we verder tot we weer uitkomen om 2u ‘s nachts. De bedoeling is dat ondanks we de koeien 100% voeren met weidegras en dus niet bijvoederen, we toch een acceptabele productie van onze koeien kunnen bekomen.”
ABC-beweiding is een systeem met 100% weidegang. Bij het ABC stripweiden zonder stal gaan de koeien drie keer per dag naar een verste strip gras. De koeien lopen via looppaden naar een afgezet stuk weide. Voor 120 koeien moet je daarvoor rekenen op gemiddeld 1 hectare per dag. Door de 100% beweiding is er in principe tijdens het weideseizoen geen stal nodig. Doordat er weinig tot niet wordt bijgevoederd, is dit een systeem met zeer weinig arbeid.
ABC-beweiding
De dagindeling wordt opgesteld volgens het ritme van de koe. In de vroege ochtend willen de koeien naar perceel A. Dit omdat perceel C een kleiner perceel is, zodat ze sneller naar perceel A willen. In de ochtend haalt Frank de koeien op uit perceel C: “Bij de start van mijn dag haal ik de koeien op uit weide C en B, in de praktijk is weide B tegen dan altijd al leeg. In de namiddag rond 4 uur haal ik de koeien op uit weide A. We verplaatsen dan ook telkens snel de draad voor de volgende dag. Het hoofddoel van de drie blokken is ook dat de koe dan driemaal per dag langs de robot moet passeren. De koeien zijn gemotiveerd door het verse gras op elk nieuw perceel.”
“Het ABC-beweidingssysteem is eigenlijk ontworpen om samen te werken met robotmelken”
“We proberen zo vroeg mogelijk te starten met het weideseizoen, maar hier in de polder is dat ten vroegste de eerste week van april mogelijk. Omdat de koeien intensief op de weide gaan, hebben we ook paden aangelegd, die lopen tot aan de weidepercelen. Elk weideblok wordt nog eens opgedeeld in kleinere percelen. Zo kunnen we elke dag een vers perceeltje gras aanbieden aan de koeien.”
“Het ABC beweidingssysteem is eigenlijk ontworpen om samen te werken met robotmelken,” gaat Frank verder. “Lely heeft heel wat ervaring vanuit Ierland en Nieuw-Zeeland met de instellingen van de Grazeway en de melkrobot. Ze zorgen ervoor dat weidegang zo vlot mogelijk kan verlopen. Dat maakt dat ik enkel ‘s morgens en/of ‘s avonds een aantal koeien moet ophalen. Dat is altijd zeer beperkt en is gewoon het weideblok leeg maken. Dit vraagt niet zoveel arbeid of tijd.”
Frank legt uit dat in 2022 een nieuwe stal hebben gebouwd die speciaal is uitgerust om het nieuwe beweidingssysteem te ondersteunen. Dit wordt gedaan met een nieuwe A5 robot en de Grazeway“ vertelt Frank. Tijdens het beweidingsseizoen is het rustig in de stal, de koeien komen tijdens het weideseizoen namelijk niet binnen in de stal. De melkrobot staat dan ook zo opgesteld dat deze nu bereikbaar is via het deels overdekte buitenplein. Hier staan enkele koeien rustig te wachten tot ze aan de beurt zijn om gemolken te worden. Daarna wandelen ze naar de selectiepoort, de Grazeway. Naargelang het moment van de dag, zal de koe op een bepaalde route gestuurd worden.
Voordelen van beweiden
Ik wandel nog even langs het looppad naar de weides waar de kudde momenteel staat. Door de gedeeltelijke verharding zijn de paden prima begaanbaar. De weides liggen er groen bij en de koeien kijken nieuwsgierig wat ik kom doen.
“100% beweiden heeft natuurlijk het voordeel dat de productiekosten een stuk lager zijn, aangezien we niet meer bijvoederen. Verder is het ook een groot voordeel voor de gezondheid van de dieren. Beweiding is bovendien ook een PAS maatregel en wordt dan ook aanvaard als stikstof reducerende maatregel.”
BEDRIJFSINFORMATIE
Frank en Kristina runnen samen een biologisch melkveebedrijf in Gistel, Zevekote in West-Vlaanderen. Hun 60-tal koeien worden gemolken door 1 Astronaut A5 melkrobot. Verder hebben ze ook varkens op het bedrijf en een hoevewinkel, waar ze de melk verwerken naar voornamelijk ijs, maar ook andere zuivelproducten als yoghurt, melkdranken en dessertjes.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de Grazeway? Bezoek dan onze website.
Daarnaast vertellen we u meer over weidegang in combinatie met robotmelken in ons farming insights artikel.