• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • De Heus Voeders
    • Corteva
    • ForFarmers
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon
  • FR

A2A2-melk: een oplossing voor verteringsproblemen?

Melkproductie Ondernemen 3 februari 2023

A2A2-melk: een oplossing voor verteringsproblemen?

Op 31 januari 2023 besloot het samenwerkingsverband tussen Boerenbond, ILVO, UZ Gent en het Steunpunt Korte Keten zijn tweejarige samenwerking omtrent A2A2 melk. Samen onderzochten ze wat de eigenschappen en mogelijkheden zijn van deze melkvariant, die een vermoedelijk lichter verteerbaar alternatief van het melkeiwit bevat.

Naast een bevattelijk overzicht van de potentiële voor- en nadelen van deze melk, bekeek de groep ook de mogelijkheden tot vermarkting. Ze lanceren in dat kader hun nieuwe website, een nieuw verzamelplatform dat producent en consument met elkaar moet verbinden.

Een helder kader

Over de potentiële voordelen van A2A2 melk wordt reeds decennia lang gespeculeerd door allerlei partijen. Bronnen zijn wijdverspreid, maar het overzicht van de vele eigenschappen raakt daarom weleens zoek. Het project maakte een handige samenvatting van de belangrijkste conclusies die tot dusver in literatuur te vinden zijn, volledig op maat van boer en consument. “Het belangrijkste verschil met gewone melk zit in het melkeiwit bèta-caseïne”, zegt Sophie Marchand, coördinator van het Centrum voor Gezonde voeding en diëtiek van het UZ Gent. “Dit verschilt in slechts een aminozuur van het gewone melkeiwit, waardoor andere afbraakproducten in ons maag-darmstelsel ontstaan dan bij het klassieke koemelk eiwit. Literatuur suggereert een verband met een vermindering in gastro-intestinale ongemakken, maar de relatie moet zeker nog verder opgehelderd worden.”

Naast een potentieel verhoogde verteerbaarheid laat het project nog een aantal voordelen optekenen. “Bronnen maken ook nota van interessante verwerkingseigenschappen, zoals het makkelijk vormen van schuim. Hierdoor zouden er voor A2A2 melk perspectieven kunnen liggen voor gebruik in producten als roomijs, opkloproom en mousses, waarvoor goede schuimvorming belangrijk is”, vult Barbara Duquenne, onderzoeker van het ILVO, aan.

Opportuniteiten voor boer en burger

Als de verzamelde voordelen zich waarmaken, dan is er met A2A2 melk wel degelijk een nieuw verdienmodel te winnen. “Als je bedenkt dat het nodige gen voor de productie van A2A2 melk naar schattingen reeds aanwezig is in 30 à 40% van de Vlaamse veestapel, dan blijven er vandaag toch wel wat opportuniteiten onderbenut. Door A2A2 melk te isoleren, kunnen landbouwers hun producten afstemmen op bijvoorbeeld consumenten die te maken hebben met verteringsproblemen. Vandaag gebeurt dit zelden en wordt deze melk vaak samen met gewone melk opgehaald. Dat is jammer, zowel voor de landbouwer als voor de consument met intoleranties”, zegt Patrick Pasgang, consulent Boerenbond.

De kat bij de melk

Om de brug tussen de boer en de afnemer alvast te verkleinen, lanceren de partners alvast een nieuwe website. An Detelder  van het Steunpunt Korte Keten legt uit: “Via de link www.A2A2melk.be kunnen landbouwers die A2A2 melk produceren zich bekend maken aan zowel consumenten als verwerkers. Wie gebruik wil maken van de voordelen van deze melk heeft zo rechtstreekse toegang tot de bron. Daarnaast wordt de website ook gebruikt als toegankelijk informatiekanaal. De belangrijkste onderzoek conclusies en weetjes omtrent A2A2 melk worden hier verzameld.”

Bron: BoerenBond

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Iedere boerderij kan zichzelf van stroom voorzien. En dat is eenvoudiger dan u denkt
24 mrt

Iedere boerderij kan zichzelf van stroom voorzien. En dat is eenvoudiger dan u denkt

Biologische voederbiet: krachtvoervervanger en aanvulling op bouwplan
24 mrt

De voederbiet: krachtvoervervanger en aanvulling op bouwplan

Voorjaarskoersen
23 mrt

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Fendt toont eerste waterstoftrekker op German Hydrogen Summit
23 mrt

Fendt toont eerste waterstoftrekker op German Hydrogen Summit

Lang houdbare melk is impuls voor markt van verse melk in Brazilië
23 mrt

Lang houdbare melk is impuls voor markt van verse melk in Brazilië

Toon meer
Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen ondernemen

Voorjaarskoersen

Boerenbond kleurt de voorjaarskoersen

Vlaamse landbouwers laten zich inspireren in Nederland

Vlaamse landbouwers laten zich inspireren in Nederland

Fokwaarden

Basisaanpassing fokwaarden vanaf nu jaarlijks

Footer

Onze vakpartners

Corteva
Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Barenbrug
Logo AHV Benelux
forfarmers melkveebedrijf.be

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

 *
 *
Vul hier uw e-mailadres in
  • Abonneren
  • Contactpagina
  • Inschrijven nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • ForFarmers
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • FR
  • Compost
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Opslaan en accepteren