• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Melkveebedrijf.beMelkveebedrijf.be

Nieuws voor de melkveehouder

  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • De Heus Voeders
    • Corteva
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • icon
  • FR

Tweede editie Bioveiligheid Award gelanceerd

Management Wedstrijd 14 maart 2019

Het melkveebedrijf van Pieter Maes in Melsele was per 14 maart 2019 het decor van de lancering van een nieuwe editie van de Bioveiligheid Award. Initiatiefnemer Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) gaat daarbij andermaal op zoek naar veehouders die ze in de kijker kunnen zetten omdat ze innovatief en/of duurzaam omgaan met bioveiligheid.
De Bioveiligheid Award zal niet op Agribex in Brussel maar tijdens de Agridagen 2020 in Ravels uitgereikt worden. De inschrijvingen zijn alvast geopend. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 30 juni 2019 aanmelden via www.mijnmaniervanwerken.be Melkveebedrijven maken kans op een geldprijs van 3.750 euro.
DGZ richt zich met de Bioveiligheid Award heel specifiek tot het rundveebedrijf. De organisatie onderscheidt daarbij drie bedrijfscategorieën: vleesvee, melkvee en vleeskalveren. “Alle rundveehouders die nu al een aantal maatregelen genomen hebben om de bioveiligheid op hun bedrijf te verbeteren, of die in de toekomst van plan zijn dat te doen, kunnen zich inschrijven en maken zo kans op de DGZ Bioveiligheid Award”, verklaarde voorzitter, en zelf melkveehouder, Marcel Heylen.
Heylen herinnerde eraan dat sinds de afkondiging van een IBR-aanpak (in 2012) en een BVD-bestrijdingsplan (in 2015) ‘de rundveestapels kwetsbaarder geworden zijn voor insleep van dierenziekten.’ Het idee om inzake de vulgarisatie van meer bioveiligheidsmaatregelen actie te ondernemen is het resultaat van een bevraging tijdens de Agridagen 2016.
“Toen bleek dat minder dan de helft van de rundveehouders die onze enquête invulden de term ‘bioveiligheid’ correct interpreteerden”, aldus nog de voorzitter die meteen de puntjes op de i zette. “Onder bioveiligheid verstaan we alle maatregelen om het risico op ziekte-insleep en verspreiding van ziekteverwekkers op veebedrijven te voorkomen of te minimaliseren.”
Toepassing bioveiligheid promoten
Insteek van de tweede editie van de Bioveiligheid Award is niet alleen de term ‘bioveiligheid’ nog meer bekend te maken in de sector, maar vooral de toepassing ervan te promoten. De nadruk zal hierbij altijd op de praktische haalbaarheid liggen. Dat is van fundamenteel belang, zo bleek uit de getuigenissen bij de voorstelling van de tweede editie van deze ‘wedstrijd’ door de winnaars van de editie 2017.
Constante in de getuigenissen was dat het vooral om ‘kleine dingen’ gaat, zoals

  • het afsluiten van de toegang tot het bedrijf zodat bezoekers zich via hun GSM moeten aanmelden,
  • het aantrekken van bedrijfseigen kledij en dito laarzen gevolgd door
  • ontsmetten in een voetbad en
  • het wassen van de handen bij aankomst en vertrek.

Cruciale rol voor dierenarts
Tweede constante blijkt de positie van en samenwerking met de bedrijfsdierenarts te zijn. Welnu, de Award is er precies op gericht om de veehouders aan te moedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts na te denken over een steeds betere bioveiligheid voor het bedrijf. Want ook dat werd duidelijk uit de spontane getuigenissen: zo’n plan moet onderhouden worden en is eigenlijk nooit af. Fundamenteel is ook dat een aanpak op maat zich opdringt. Elk bedrijf is nu eenmaal anders.
Beloning
Behalve de reeds vermelde geldprijs (1.500 euro voor het winnende vleeskalverenbedrijf en 3.750 euro voor de gelukkige melkveehouder en vleesveehouder) worden de winnaars ook bekroond met een gepersonaliseerd uithangbord dat ze aan de ingang van hun bedrijf kunnen ophangen.
Procedure
Inschrijven kan tot 30 juni 2019. Vanaf 1 juli worden er 6 bedrijven in elke categorie geselecteerd. Die zullen door de jury bezocht worden. In december zal de jury 9 genomineerden aanduiden; 3 in elke categorie. Die zullen per 3 januari 2020 worden bekendgemaakt waarna het publiek tot 31 januari 2020 voor hun favoriet zal kunnen stemmen. De prijsuitreiking zelf staat inmiddels reeds op de agenda van de Agridagen in Ravels.
Voor inschrijving klik www.mijnmaniervanwerken.be
Hierbij het volledige wedstrijdreglement: DGZ_Bioveiligheid_Award_2020_Wedstrijdreglement
 
 
 

Deel dit artikel

Primaire Sidebar

Recent nieuwsPartner nieuws
Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw
30 jan

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Nutrivice Consultancy Raf Nagels
30 jan

“Gezonde koeien zijn het belangrijkste, de rest komt dan vanzelf”

PODCAST | Kan kunstmest strooien nog wel uit?
27 jan

PODCAST | Blik op 2023: stikstofefficiëntie en plantversterking

Alrena
26 jan

Mest efficiënter uitrijden met het Alrena Section Control-systeem

Landbouwjaarprijzen in 2022 – eerste schattingen
26 jan

Eerste schatting van de landbouwjaarprijzen in 2022

Toon meer

Meer melkvee nieuws

Maak hier uw keuze:

bemesting

Diergezondheid

Fokkerij melkvee

Melkveebedrijf

Veevoer Melkvee

Wet en regelgeving

Toon meer

Gerelateerde artikelen

Boerenbond & Cera investeren samen in innovatie en de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw

Boerenbond & Cera investeren in innovatie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw

Nutrivice Consultancy Raf Nagels

“Gezonde koeien zijn het belangrijkste, de rest komt dan vanzelf”

Verminder risico op melkziekte: AHV introduceert StartLac Paste

Van onze partner AHV

Verminder het risico op melkziekte: AHV introduceert StartLac Paste!

Footer

Onze vakpartners

Corteva
Lely
Yara
KWS melkveebedrijf
Barenbrug
Logo AHV Benelux
  • Abonneren
  • Contactpagina
  • Inschrijven nieuwsbrief
Logo Melkveebedrijf.nl

Copyright © 2023 Prosu Media Producties | Privacy | Algemene voorwaarden | Disclaimer

  • Nieuws
  • Bemesting
  • Diergezondheid
  • Fokkerij
  • Melkveewinning
  • Veevoer
  • Wet en regelgeving
  • Vakpartners
    • AHV Benelux
    • Barenbrug
    • Corteva
    • De Heus Voeders
    • KWS Benelux
    • Lely
    • Trouw Nutrition
    • Yara
  • Abonneren & meer
    • Abonneren
    • Herabonneren
    • Adverteren
    • Contactpagina
    • Inschrijven nieuwsbrief
  • FR
  • Compost
Melkveebedrijf maakt gebruik van cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. Door op "AKKOORD" te drukken, gaat u akkoord met alle cookies. Pas uw voorkeuren aan bij instellingen als u de cookies niet (allemaal) wilt accepteren.

Zelf instellenAKKOORD
Privacy & Cookies

Privacy statement

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina's worden weergegeven. Zie ook onze cookieverklaring.
Noodzakelijk

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Social media

Deze cookies kunnen worden gebruikt door de verschillende sociale media functies die we op onze website hebben geplaatst. Dit om jou in staat te stellen onze inhoud met uw vrienden en netwerken te delen. Ze bouwen een profiel van jouw interesses op. Dit kan van invloed zijn op de inhoud en berichten die je op social media ziet. Als je deze cookies niet toestaat kun je de sociale mediaknoppen wellicht niet zien of gebruiken. Deze cookies maken het ook mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen

Advertenties

Door middel van deze cookies kunnen wij profielen en doelgroepen opbouwen van onze gebruikers zodat wij de inhoud van onze websites en apps, zoals video's en advertenties, kunnen afstemmen op de gebruiker en de content. Deze herkenning vindt plaats op bedrijfsniveau. Er worden geen persoonsgegevens verzameld.

Analytics

Analytical cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe gebruikers om gaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage etc.

Opslaan en accepteren