De vaccinatiecampagne tegen blauwtong (BTV) en Epizoötische Hemorragische Ziekte (EHDV) is verlengd tot 1 september 2025. Dit geeft melkveehouders extra tijd om runderen correct te laten vaccineren én in aanmerking te komen voor de voorziene tussenkomst. Op basis van berichtgeving van het FAVV zetten we nog even de belangrijkste informatie op een rij.
Verplichte vaccinatie bij runderen
- Alle runderen geboren vóór 01/01/2025 moeten verplicht gevaccineerd worden tegen BTV3, BTV8 en EHDV.
- Enkel vleeskalveren of runderen met een afwijking toegestaan door de bedrijfsdierenarts zijn vrijgesteld (meer info: zie derogaties).
- De subsidie bedraagt 23,50 euro (incl. 6 procent BTW) per volledig gevaccineerd rund dat vóór 1 september 2025 geregistreerd is in SANITEL.
Uitbetaling van de tussenkomsten: in 2 fases
Een koninklijk besluit over de betalingsmodaliteiten verschijnt binnenkort, maar de werkwijze is nu al bekend:
Fase 1 – vanaf 15 juni 2025
- Geldt voor beslagen waar voor minstens 90 procent van de runderen geboren vóór 01/01/2025 een volledige basisvaccinatie, dus bij runderen tegen BTV3, BTV8 én EHDV, geregistreerd werd vóór 1 juni 2025.
- De veehouder ontvangt samen met de bedrijfsdierenarts een overzicht van de geregistreerde vaccinaties en een raming van de tussenkomst.
Wat moet u doen?
Is het overzicht correct? Dan hoeft de veehouder niets te doen. Klopt het overzicht niet? Dan moet de veehouder of zijn dierenarts binnen 15 dagen contact opnemen met DGZ voor een correctie.
Na deze termijn wordt het overzicht automatisch gevalideerd. De veehouder ontvangt dan een officiële brief met het toegekende bedrag. De bedrijfsdierenarts beschikt vervolgens over 40 dagen om de subsidie aan de veehouder uit te betalen of in mindering te brengen op zijn ereloon.
Fase 2 – vanaf 15 september 2025
Deze fase behandelt registraties tot en met 31 augustus die niet in fase 1 gevalideerd werden. Ook hier ontvangt de veehouder een overzicht, met dezelfde mogelijkheden tot correctie of regularisatie.
De veehouder kan een regularisatieaanvraag indienen indien:
- Het werkelijke aantal vaccinaties hoger ligt dan geregistreerd.
- Niet alle vaccins tijdig geleverd werden (besteld vóór 01/07, maar pas geleverd na 31/07).
- Vaccinatie niet mogelijk was door een positief laboratoriumresultaat tussen 01/06 en 01/09.
Benodigde documenten bij een regularisatie
Bij een regularisatie dienen kopieën van T&VD’s die verband houden met de vaccinatiecampagne en een vaccinatielijst van het beslag te worden getoond. Indien van toepassing moet ook de overeenkomst met de bedrijfsdierenarts worden getoond. Voor laattijdige levering of positieve test moet een ondertekend formulier via FOD Volksgezondheid worden geregeld.
Belangrijke aandachtspunten
- De veehouder heeft telkens 15 dagen om correcties of regularisaties in te dienen na ontvangst van het overzicht.
- Heeft de veehouder vaccins nog niet ontvangen, ondanks tijdige bestelling? Dan is het belangrijk samen met de dierenarts het formulier op de website van de FOD te tekenen. Zo blijft de veehouder recht hebben op de tussenkomst, zelfs bij levering na 31 juli.
Vragen?
Meer info over de campagne is te vinden op www.btv-ehdv.be. Voor vragen over het beslag kan DGZ gecontacteerd worden: helpdesk@dgz.be. Algemene info kan worden opgevraagd via het e-mail adres contact.btv-ehdv@health.fgov.be.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: beeldarchief Prosu bv